Προς τα μέλη του 1ου Κυνηγετηκού Συλλόγου


Προς τα μέλη του 1ου Κυνηγετηκού Συλλόγου του Γ.Γραμματέα Κ.Γραμματικάκη Μανόλη υπεύθυνου φιλοθηραματικών δράσεων

 

Συνάδελφοι αμέσως μετά την ανάληψη ευθυνών μας πριν από 2 περίπου χρόνια ως ΔΣ του 1ου Κυνηγετικού Συλλόγου Ηρακλείου θέσαμε μεταξύ άλλων ως βασική μας προτεραιότητα την βελτίωση των βιοτόπων-κυνηγότοπων του νομού ώστε να ενισχυθεί η αναπαραγωγή και η ποιότητα ζωής όχι μόνο των θηραμάτων αλλά γενικότερα των άγριων ζώων της υπαίθρου.

Στα πλαίσια των δράσεων που αφορούν την αναζωογόνηση της πανίδας κατασκευάστηκαν κλωβοί προσαρμογής περδικών σε δεκάδες διαφορετικές τοποθεσίες και έγινε μια σωστή προετοιμασία και υποδομή ώστε να απελευθερωθούν εκατοντάδες υγιή και δυνατά πουλιά στα βουνά μας. 

Με σωστό προγραμματισμό, με μελέτη, επιστημονική καθοδήγηση και αμέριστη βοήθεια της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας αλλά κυρίως των μελών  που με την αφιλοκερδή εργασία και τον εθελοντισμό τους έδωσαν σάρκα και οστά σε ένα φιλόδοξο, φιλοπεριβαλλοντικό σχέδιο.

Οι δενδροφυτεύσεις, οι κλωβοί προσαρμογής και οι απελευθερώσεις, πλαισιώθηκαν και ενισχύθηκαν με την τοποθέτηση 30 ειδικών τεχνητών πηγών νερού απ’ άκρη σ’ άκρη του νομού με την ευθύνη των μελών μας για την επίβλεψη και την ανατροφοδότηση τους. Μία δράση που αποτελεί ανάσα ζωής για όλα τα ζώα, πτηνά και έντομα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες δεδομένου του ξηρού και θερμού κλίματος του τόπου μας. Ένα έργο που με σωστή επιλογή τοποθεσίας καθώς και υπεύθυνη επίβλεψη μπορεί να επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα!.

Η αναβάθμιση των βιοτόπων ενισχύθηκε και στο κομμάτι που αφορά στην τροφή των άγριων ζώων με τον 1ο ΚΣ Ηρακλείου να παρέχει αρκετούς σπόρους Βρόμης, Κριθαριού, Βίκου, Αρακά και Σιταριού στα μέλη του, κατόπιν σωστής επιλογής  και επίβλεψης των δράσεων. Και σε αυτή τη περίπτωση η ανιδιοτελής προσφορά προσωπικής εργασίας και γεωργικών μηχανημάτων από τα μέλη μας ξεπέρασε κυριολεκτικά τις προσδοκίες μας , με τα σπαρτά σήμερα να παρέχουν τροφή στα άγρια ζώα και πτηνά ώστε να ενισχυθούν οι γέννες και τα νεογνά κατά την περίοδο αναπαραγωγής και όχι μόνο. 

Με υπερηφάνεια και χαρά ανακοινώνουμε πως οι σπορές πραγματοποιήθηκαν στις παρακάτω τοποθεσίες:

 

Άνω Ασσίτες

Κάτω Ασσίτες

Δαμάστα

Ξερολιά

Φοινικία

Λοφούπολη

Γούβες

Γάλιπε 

Επισκοπή-Τουπάκι

Πάνω Μούλια

Κάτω Μούλια

Άγιος Θωμάς

Πρεβελιανά

Πλακιώτσα

Αντισκάρι

Σκινιάς

Ασκοί

Μαθιά

Σε κάθε χωρίο εχου γίνει σε πέντε εως και δέκα διαφορετικές τοποθεσίες οι σπορές.

Συνάδελφοι κυνηγοί 

Γνωρίζουμε την απολύτως δικαιολογημένη αγανάκτηση όλων μας για την άδικη και εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντί μας με αποτέλεσμα να χαθεί κυριολεκτικά η φετινή κυνηγετική περίοδος. Από πλευράς του 1ου ΚΣ αλλά και της ΑΚΟΚΔ έγιναν προσπάθειες ώστε να ανατραπεί αυτή η αδικία χωρίς να καταφέρουμε ούτε εμείς ούτε καμία άλλη κυνηγετική οργάνωση να πετύχουμε το αυτονόητο δηλαδή την εξαίρεση του Κυνηγίου από τις απαγορεύσεις λόγω πανδημίας κάτι που συμβαίνει σε όλα τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη! 

Παρόλα αυτά είναι κρίσιμο να παραμείνουμε ενωμένοι και να βγούμε ενισχυμένοι για να αντιμετωπίσουμε κάθε μελλοντική δυσκολία που αφορά την αγαπημένη μας δραστηριότητα.

Είναι υποχρέωσή μας με κάθε τρόπο όχι μόνο να αναπληρώσουμε ποιοτικά αυτά που τόσο άδικα στερηθήκαμε, αλλά με σεβασμό, πρόγραμμα, δράσεις και συνεργασία να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για το κυνήγι στο μέλλον.

Ο Σύλλογος μας είναι πάντα ανοικτός για κάθε πρόταση, εισήγηση, παρατήρηση αλλά και παράπονο!

Ας μείνουμε ενωμένοι ώστε να είμαστε ακόμα πιο ισχυροί σε κάθε νέα πρόκληση αυτών των δύσκολων καιρών.


Ό Γ.Γραματέας

Γραμματικάκης Μανόλης
Share on Google Plus