“Μαύρα” μαντάτα για τους λαθροθήρες


Με πρόστιμα που θα κοινοποιούνται αμέσως στην εφορία και ενδεχομένως να ξεπερνούν ακόμη και τα 1.000 ευρώ, αν πρόκειται για περισσότερες από μία παραβάσεις, θα τιμωρούνται οι λαθροθήρες με τη νέα νομοθεσία.

Θετικό αντίκτυπο δείχνει να έχει και σε κυβερνητικό επίπεδο η πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας για την αλλαγή της νομοθεσίας σε ότι αφορά τις παραβατικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του κυνηγίου, και την επιβολή διοικητικών προστίμων.
Τόσο το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο και η Κ.Σ.Ε. βρίσκονται σε συνεχείς επαφές για την οριστικοποίηση των προστίμων, ανάλογα με την παρανομία που κάποιος κάνει, ενώ συγχρόνως επίκειται και νέα συνάντηση της Συνομοσπονδίας με τον Κωστή Χατζηδάκη για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στις αρχές του νέου χρόνου
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υιοθετούν μία αισιόδοξη πρόβλεψη που λέει, ότι το ξεκίνημα του 2020 θα είναι η απαρχή του νέου μέτρου των διοικητικών προστίμων για όσους παραβαίνουν την κείμενη νομοθεσία που αφορά στο κυνήγι.
Η υλοποίηση των αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο και η “έλευση” των νέων μέτρων, θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην πάταξη της λαθροθηρίας.
Γιατί, είναι εντελώς διαφορετικό ο θηροφύλακας να υποβάλει μήνυση σ’ έναν παράνομο επειδή, για παράδειγμα, ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο κάρπωσης και εντελώς διαφορετικό να του “κόβει” ένα πρόστιμο το οποίο θα πηγαίνει στην εφορία. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, το να πληρώνει κάποιος μίνιμουμ 300 ευρώ για μία παράβαση, είναι κάτι που θα τον κάνει εξαιρετικά προσεχτικό.
Σε αυτήν την υπόθεση, υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος που μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει.

Κατ’ ευθείαν στην εφορία
Στις περισσότερες των περιπτώσεων παράβασης του νόμου περί θήρας, οι παραβάτες δεν διώκονται για ένα, αλλά για περισσότερα παραπτώματα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο παράνομος που θα συλληφθεί μπορεί να “αποχωρήσει” από τον κυνηγότοπο ή τη βραδινή λαθροθηρία, έχοντας “εισπράξει” πρόστιμο που μπορεί να ξεπερνάει ακόμη και τα 1.000 ευρώ!
Έως τώρα, οι λαθροθήρες θεωρούν ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο. Γιατί τα πταίσματα για τα οποία κατηγορούνται, συνήθως δεν φτάνουν ποτέ στο ακροατήριο των δικαστηρίων και, στις περισσότερες των περιπτώσεων, παραγράφονται μετά την παρέλευση ενός εύλογου χρονικού διαστήματος.
Με τη νέα νομοθεσία, εφόσον φυσικά ισχύσει, τα διοικητικά πρόστιμα θα κοινοποιούνται στην εφορία και από τη στιγμή που ο παράνομος δεν θα τα πληρώσει, θα βρεθεί αντιμέτωπος αφενός με τους τόκους και τις προσαυξήσεις και αφετέρου με μία σειρά άλλων παρενεργειών που θα απορρέουν από αυτές τις πράξεις του.

Θετική ανταπόκριση
Οι πληροφορίες από την Κ.Σ.Ε. επισημαίνουν, ότι ο αρμόδιος για τη θήρα υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, “είδε” με θετικό μάτι την πρόταση που του δόθηκε για τα διοικητικά πρόστιμα.
Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την θετική αντίδραση του υπουργού “έπαιξε” και το γεγονός, ότι η πρόταση της Συνομοσπονδίας ήταν κατάλληλα επεξεργασμένη και στοιχειοθετημένη.

Αν και το ύψος του προστίμου για κάθε παράβαση του νόμου περί θήρας δεν είναι οριστικό, η πρόταση που υπέβαλε η Κ.Σ.Ε. προβλέπει πρόστιμα 300 και 600 ευρώ, αναλόγως το παράπτωμα. 

Η ελεύθερη πρόσβαση στα
Σκοπευτήρια
Η ελεύθερη πρόσβαση των κυνηγών στα σκοπευτήρια, είναι ένα θέμα που ταλανίζει εδώ και χρόνια την κυνηγετική οικογένεια και η Κ.Σ.Ε. καταβάλει μεγάλη προσπάθεια (και) το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να πετύχει μία λύση που θα
είναι ικανοποιητική για τα μέλη της.

Παραβάσεις που θα τιμωρούνται με πρόστιμο 600 ευρώ

Η χρήση πλωτών μηχανοκίνητων μέσων στο κυνήγι των υδροβίων.
Η μεταφορά όπλων με αυτοκίνητο, χωρίς τα όπλα να είναι λυμένα ή εντός θήκης.
Το κυνήγι ελαφιού, ζαρκαδιού, αγριοκάτσικου, αγριοπετεινού ως και φασιανού.
Το κυνήγι σε ακτίνα 250 μέτρων από πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά και οικισμούς ή η θήρα σε ακτίνα μικρότερη των 100 μέτρων από μεμονωμένα σπίτια.
Το κυνήγι χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη ή του μισθωτού σε αμπελώνες, από την έναρξη της περιόδου της θήρας έως τη λήξη του τρύγου.
Το κυνήγι μέσα σε αθέριστα χωράφια, καλλιεργούμενες εκτάσεις, εντός περιφραγμένων δια συνεχούς αδιαπέραστου και ανυπέρβλητου από άνθρωπο φράχτη παντός είδους, ύψους τουλάχιστον 1,5 μέτρου, καθώς και εντός του πυρήνα εθνικών δρυμών.
Οι τουφεκιές σε πουλιά που βρίσκονται σε καλώδια της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ.
Η τοποθέτηση και η χρήση παγίδων, δηλητηρίων, διχτυών, βρόχων, εξού ειδικών καθρεπτών, αγκίστρων και παντός είδους ελκυστικών φώτων ή οργάνων ή άλλων ανάλογων μέσων, με σκοπό τη θανάτωση, σύλληψη ή νάρκωση, εν γένει αγρίων θηλαστικών και πτηνών, ως και η εμπορία, κατασκευή και η εκ του εξωτερικού εισαγωγή των παράνομων αυτών μέσων.

Παραβάσεις που θα τιμωρούνται με πρόστιμο 300 ευρώ

Οι παραβάτες, κατά τη διάρκεια των κυνηγετικών περιόδων, των χρονικών, τοπικών, ποσοτικών ορίων θήρας και θηραμάτων ως και των ειδικών όρων και προϋποθέσεων διεξαγωγής θήρας, όπως αυτά καθορίζονται από τις ετήσιες ρυθμιστικές, δασικές, αστυνομικές διατάξεις θήρας (ΔΑΔΘ), τις τυχόν προς εφαρμογή αυτών, τοπικές αστυνομικές διατάξεις, αλλά και τις εκάστοτε εκδιδόμενες απαγορευτικές δασικές αστυνομικές διατάξεις, θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ, από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ το νέο νομικό πλαίσιο.
Share on Google Plus