Καθημερινή : Αυτό είναι το τελικό νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

 


Παροχή κινήτρων, αλλά όχι υποχρεωτική στείρωση για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, στους ιδιοκτήτες των οποίων δίνεται δυνατότητα επιλογής εναλλακτικής λύσης, προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή στις αρχές της εβδομάδας, ίσως και αύριο. Επίσης προβλέπεται χρηματοδότηση των δήμων με περίπου 40 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία υποδομών, ενώ ετησίως αναμένεται να δοθεί ποσό 15 εκατ. ευρώ για όσα απαιτούνται για την εφαρμογή της νομοθεσίας από τους δήμους. Παράλληλα έχει προστεθεί στις διατάξεις ο όρος «ερασιτέχνες εκτροφείς» για όσους αναπαράγουν καθαρόαιμα σκυλιά σε συνθήκες οικιακής φιλοξενίας, ο οποίος είχε πλήρως παραλειφθεί στο σχέδιο νόμου που είχε τεθεί σε διαβούλευση.

Οι αλλαγές τις οποίες δημοσιεύει η «Κ», στο αρχικό νομοσχέδιο κρίθηκαν απαραίτητες από την κυβέρνηση προκειμένου οι νέες ρυθμίσεις να έχουν ευρεία αποδοχή, οπότε και να αποβούν όσον το δυνατόν περισσότερο αποδοτικές ως προς τον κύριο στόχο που παραμένει ο περιορισμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη που επέβαλλε την υποχρεωτική στείρωση για όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς χωρίς να προηγηθεί καμία γέννα είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από φιλοζωικά σωματεία, κυνηγούς αλλά και πολλούς κτηνιάτρους.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 20 Μαΐου, συγκέντρωσε συνολικά 28.322 σχόλια, το ένα τρίτο των οποίων αφορούσε στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς ως υποχρέωση όλων των ιδιοκτητών. Μάλιστα υπήρξε οργανωμένη κινητοποίηση από την πλευρά όχι μόνο μελών φιλοζωικών σωματείων και εθελοντών αλλά και του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας, η οποία αποτυπώθηκε και στα σχόλια κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης. Η μαζικότητα των αντιδράσεων σύμφωνα με πληροφορίες προβλημάτισε σοβαρά την κυβέρνηση.

Στις τρεις εβδομάδες οι οποίες μεσολάβησαν από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης πραγματοποιήθηκαν πολλές άτυπες συναντήσεις με όλους τους εμπλεκομένους προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος, χωρίς ωστόσο να αλλάξει η φιλοσοφία του νομοσχεδίου που όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου είναι «ο περιορισμός του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων μέσω ενός νέου αποτελεσματικού συστήματος υιοθεσίας και μέσω ενός νέου πλαισίου αναπαραγωγής με κανόνες».

Εναλλακτική λύση

Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται πλέον μια εναλλακτική λύση για τους ιδιοκτήτες ζώων οι οποίοι δεν επιθυμούν να στειρώσουν το ζώο τους. Μετά τη σήμανση του ζώου με μικροτσίπ, η οποία είναι υποχρεωτική, οφείλουν να αποστέλλουν μέσω του κτηνιάτρου δείγμα γενετικού υλικού στο εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης DNA Ζώων Συντροφιάς, το οποίο θα τηρείται στο εξής στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι ακόμα και αν εγκαταλειφθούν τα νεογέννητα, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, θα είναι εύκολο να βρεθούν μέσω του DNA οι γεννήτορες και κατ’ επέκτασιν οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι στη συνέχεια θα έχουν όλες τις προβλεπόμενες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν στην «Κ» ότι «με την αλλαγή αυτή από το αρχικό σχέδιο επιτυγχάνεται ο ίδιος στόχος (μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων – αναπαραγωγή με κανόνες), με λιγότερο όμως παρεμβατικό τρόπο, καθώς η στείρωση αποτελεί μια ιατρογενή πράξη που επεμβαίνει στην ίδια την υγεία του ζώου και μπορεί να μην ενδείκνυται για όλα τα ζώα. Η στείρωση, δηλαδή, παρέχεται πλέον ως εναλλακτικό μέσο (δεν είναι υποχρεωτική, αλλά παρέχονται κίνητρα γι’ αυτήν), γεγονός που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των κτηνιάτρων αλλά και πλήθους φιλοζωικών οργανώσεων».

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως πλέον διαμορφώνεται, ένα δεσποζόμενο ζώο μπορεί να έχει μία γέννα σε όλη του τη ζωή μετά από άδεια που θα δίνεται από πενταμελή επιτροπή η οποία θα δημιουργηθεί σε κάθε δήμο. Στην εν λόγω επιτροπή προβλέπεται να συμμετέχουν εκπρόσωποι φιλοζωικού σωματείου και του δήμου, κτηνίατρος και επαγγελματίας εκπαιδευτής.
Παράλληλα, οι ερασιτέχνες εκτροφείς έχουν τη δυνατότητα για την πραγματοποίηση μιας γέννας τον χρόνο και μπορούν να φιλοξενούν έως δύο θηλυκά ζώα. Και οι ερασιτέχνες εκτροφείς θα πρέπει επίσης να ζητούν σχετική άδεια από την επιτροπή.

Περίοδος προσαρμογής

Ολοι οι εμπλεκόμενοι αλλά και οι ιδιοκτήτες ζώων θα έχουν τον χρόνο να προσαρμοστούν στις νέες ρυθμίσεις, καθώς η υποχρέωση στείρωσης του ζώου ή αποστολής δείγματος γενετικού υλικού προβλέπεται να ισχύσει από τον Μάρτιο του 2022 και η επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι αρμοδιότητες τις οποίες θα αναλάβουν οι δήμοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι αρκετές και θα συνοδεύονται από μεταφορά αντίστοιχων πόρων. Το πρόγραμμα «Αργος» που προβλέπεται από το νομοσχέδιο θα φέρει χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ στους δήμους προκειμένου να δημιουργήσουν καταφύγια και να προμηθευτούν εξοπλισμό, όσοι δεν διαθέτουν, ή να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις τους εκείνοι που έχουν ήδη τέτοιες. Παράλληλα προβλέπεται ποσό ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, για τα ετήσια λειτουργικά έξοδα των δήμων σχετικά με όλα όσα ορίζει το νέο πλαίσιο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, για θέματα δηλαδή που σχετίζονται με την κτηνιατρική φροντίδα, τη σήμανση και τη στείρωση.

Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν ότι θα γίνει προσπάθεια, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, το κονδύλι αυτό να προβλέπεται να εξασφαλιστεί ως μόνιμη αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι δήμοι. Οπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας στην «Κ», η πρόθεση είναι μια αύξηση τουλάχιστον 15% των ΚΑΠ σε πρώτη φάση.
Από την άλλη, το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να εξαρτά τη χρηματοδότηση των σχετικών επιχειρησιακών σχεδίων που οφείλουν να καταρτίσουν οι δήμοι για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς από τις επιδόσεις τους στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Το προηγούμενο σχέδιο νόμου προέβλεπε εξάμηνη παρακράτηση των ΚΑΠ, ωστόσο το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προβλέπει δίμηνη παρακράτηση «ώστε η ποινή να μην έχει τιμωρητικό χαρακτήρα».

Από την πλευρά τους οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να δώσουν κίνητρα στους πολίτες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες ζώων, όπως παροχή voucher για σήμανση, καταγραφή και στείρωση ή και μείωση των δημοτικών τελών έως και 10% ως μπόνους συνέπειας όσον αφορά στη φροντίδα των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Share on Google Plus